2024.03.28, Csütörtök
A Pál utcai fiúk legendás alakja kapott szobrot a Füvészkertben
Fotó: ELTE Füvészkert

A Pál utcai fiúk legendás alakja kapott szobrot a Füvészkertben

jozsefvaros.hu

2019.08.24. 08:53

Nemecsek Ernő szobra a hűségnek, a bátorságnak és az önfeláldozásnak állít emléket.

Hirdetés

Az ELTE Füvészkertben, a Viktória-ház medencéjében kapott helyet A Pál utcai fiúk című regény tragikus sorsú főhősének, Nemecsek Ernőnek a szobra.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő, a látszólag törékeny, szőke fiúcska, aki hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor – írja a jozsefvaros.hu.

A könyv több fontos jelenete játszódik a Füvészkertben, ilyen Nemecsek tragikus „megfürdetése” is, amely végül megpecsételi a sorsát.


Fél év múlva kerül a szobor a végleges helyére

A tervek szerint a végleges, regény szerinti hiteles helyét nagyjából fél év múlva foglalhatja majd el a nagy Pálmaház kismedencéjében. Jelenleg azonban egy egyszerre több ember által is megközelíthető átmeneti helyszínt választottak számára.

A szobor érdekessége, hogy csupán deréktól felfelé lett megalkotva, de a víz tükröződése optikailag teljessé teszi a látványt.

Zsigó András keramikus a szobor készítésével kapcsolatban elárulta: egy különleges, japán eredetű technológiával készült, melynek lényege, hogy az égetés 15 órán keresztül, fával fűtött, 1350 fokos kemencében történik, így a kemencében szálló fapernye, beleégve a mázba, különleges felületet hoz létre. „Nemecsek heroikus alakja számomra a hűséget, barátságot és az áldozathozatalt jelenti, ezért a fürdés sorsdöntő, drámai pillanatát szerettem volna megragadni a szobor arckifejezésében is” – mondta a keramikus a kerületi lapnak.

A szobor egy méretarányos gyerek alakját formázza, hasonlít a népszerű filmben szereplő figurához. A Viktória-ház medencéjének fényviszonyai és különleges növényei egyedi atmoszférát teremtenek, a szobor tükröződik a vízben.

HelyiBudapestszobor